Vrouw in het voetlicht

5 april, 2018    |    leestijd 1 minuut

De positie van de vrouw staat volop in de aandacht. Dit kunnen we ondermeer zien aan het #metoo verschijnsel, de aandacht die er was voor de optredens van Oprah Winfrey tijdens de Golden Globes en van Frances McDormand tijdens de Oscars, en discussies over een Gender Pay Gap. Maar terwijl deze verschijnsels vooral over een zeker slachtofferschap gaan, zal de vrouw steeds meer naar voren gebracht worden als een toonbeeld van kracht en inspiratie. Zelfs vrouwelijke goden worden zichtbaar in de algemene cultuur. Daarbij wordt er geput uit natuurgodsdiensten waarin wordt verwezen naar de archetypische moeder-god, als symbool voor heling – als reddende engelen van de wereld.

Boeddha beeldjes zullen worden verruild voor Maria beeldjes. We zien het terug als fashion item op de catwalks bij Dolce & Gabbana en Jeremy Scott, of in de film Maria Magdalene.

Het gala van de Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute heeft in 2018 het thema ‘Heavenly Bodies’, waarin mode en het Katholicisme worden samengevoegd.

Maar het wordt niet een exclusief westers verhaal. Ook uit Afrika zullen we de moeder-god tegenkomen. Niet alleen als stijlsymbool, maar ook verwachten we één of meerdere invloedrijke vrouwen die in Afrika aan invloed zullen winnen, met een heilzame, reinigende invloed.


Dolce & Gabbana


Filmposter Maria Magdalene 2018


Vruchtbaarheidsbeeldje


Amina J Mohammed, huidige Vice Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, en voormalig minister van Milieu van de Federale Republiek van Nigeria